що приготувати на різдвяний стіл – Україна


Рецепти смачних різдвяних страв – паски, м'ясних страв, салатів до великоднього столу

Традиційно великодній стіл має складатися із 40 страв. Це число визначається кількістю днів Великого посту. Звичайно, зараз стільки страв не готують, головних залишилося три: фарбовані яйця, паски, м'ясні страви, салати теж не завадять.

Паска – найважливіша різдвяна випічка. Щоб воно вийшло смачним, необхідно ретельно дотримуватися рецепту його приготування.

Великоднє меню. Класичний рецепт паски

Інгредієнти для приготування класичного батончика

На торті:

  • 0,5 л молока, бажано 3,2%;
  • 50 г пресованих «живих» дріжджів;
  • 1 столова ложка. л. цукрового піску;
  • 100 г пшеничного борошна.

Для тесту:

  • 4 яйця;
  • 2 жовтки;
  • 1 кг пшеничного борошна;
  • дві щіпки солі;
  • 200 г вершкового масла, бажано 82% жирності;
  • 300 г цукрового піску;
  • 2 упаковки ванільного цукру;
  • 50 г сушеного родзинок;
  • 50 г різнокольорових цукатів;
  • тертої цедри від одного цитрусового фрукта.

Як приготувати класичний паски в духовці

  • Приготуйте тісто. Для цього підігрійте молоко до 35°С. Можна вручну додати в молоко подрібнені дріжджі і перемішати до їх повного розчинення в молоці. У молоко додати 1 ст. л. цукру і 100 г просіяного борошна. Добре перемішуємо тісто і ставимо в тепле місце на півгодини.
  • Коли тісто збільшиться в об’ємі вдвічі, додайте решту борошна. Окремо змішайте яйця, жовтки, цукор і сіль, потім акуратно введіть яєчну суміш в готове тісто. Готове тісто має відпочити не менше 1 години.
  • Масло добре розм'якшити; можна розігріти їх на водяній бані. Влийте в тісто розтоплене масло.
  • У тісто додати зволожений і набряклий родзинки, ванільний пісок, промиті і обсушені цукати, натерту цедру цитрусових.
  • Вимішуйте тісто руками, поки воно не стане м’яким і липким, але не липким.
  • Заздалегідь підготуйте ємність для тіста, накрийте її паперовим рушником, змоченим в олії. Помістіть тісто в миску і накрийте тонкою тканиною, щоб воно не висихало. Тримайте тісто в теплі, через годину маса збільшиться вдвічі.
  • Коли тісто підніметься, вимісити його ще раз. Змоченими в олії руками відокремити кульку від маси, злегка покрутити в руках і покласти на дно форми. Відставте тісто в тепле місце ще на 40 хвилин.
  • Поставити пиріг в розігріту до 170 градусів духовку і випікати 30-50 хвилин. Час залежить від діаметра форми, в якій випікається паска. Готовність паски перевіряємо дерев'яною шпажкою.
  • Після охолодження прикрасити верх паски кондитерською посипкою.

Великоднє меню. Рецепт м'яса, запеченого в духовці

Меню на Великий День 2023

Інгредієнти для приготування запеченого м'яса:

  • 2 кг свинячої вирізки;
  • 1 столова ложка солі;
  • цибулина часнику середнього розміру;
  • три лаврових листа;
  • Краще, якщо буде спеціальний набір спецій «До м'яса».

Приготування смаженого м'яса в духовці

  • Вирізку рекомендується промити під холодною водою.
  • Очистити часник. Деякі з них наріжте тонкими шматочками для перегляду, а решта дрібно наріжте, щоб натерти м’ясо зверху.
  • М'ясо добре посолити. Робимо в ньому проколи глибше половини шматка і починаємо підколювати шматочками часнику і лавровим листом.
  • М'ясо натерти подрібненим часником і щедро посипати спеціями. Потрібно посипати, щоб воно виглядало в паніровці.
  • Перекласти м’ясо у форму для запікання. Форму з м'ясом накрити фольгою і поставити в прохолодне місце на 4 години.
  • Запікати м'ясо на нижньому рівні духовки при 180-200 градусах 1,5-2 години, зазвичай без фольги.
  • Проткніть м'ясо зубочисткою, щоб визначити готовність. Якщо вийде прозора рідина, значить, готово; якщо з м’яса тече кров, продовжуйте його смажити.

Великоднє меню. Рецепт кручників з сушеними сливами

Інгредієнти для вареників зі сливами

  • 500 г свинини;
  • 200 г сушених слив;
  • 200 г твердого сиру;
  • м'ясний бульйон;
  • сіль, перець за смаком.

Приготування вареників зі сливами

  • Готуємо шматочки свинини як зазвичай.
  • Мочені сливи наріжте шматочками.
  • Натерти сир.
  • На підготовлений биток викласти сливи і сир.
  • Загортаємо рулетики. Щоб вони не розгорталися, закріпіть краю зубочистками.
  • Помістіть коржі в каструлю і залийте їх бульйоном.
  • Помістіть ємність з коржами в духовку на 30-35 хвилин.

Великоднє меню. Лаваш з червоною рибою

Інгредієнти для приготування лавашу з червоною рибою

  • один лаваш;
  • 180-200 г хорошого вершкового сиру можна замінити іншим;
  • 200 г слабосоленої сьомги або філе сьомги;
  • овочі – петрушка, коріандр, кріп, все;
  • 1 лимон.

Готуємо рулет з лавашем і червоною рибою

  • Рибу наріжте шматочками.
  • Додайте до нього подрібнену зелень і сир і добре перемішайте. Скропити вичавленим лимонним соком.
  • Сир і зелень рівномірно розподіліть по лавашу.
  • Згорнути лаваш з рибою і загорнути у фольгу. Поставте рулет в холодильник на 20 хвилин.
  • Розріжте рулет на шматочки.

Великоднє меню. Салат з пекінеса і курки

Пекінський салат і курка

Інгредієнти для приготування салату по-пекінськи з куркою

  • 350-400 г курячої грудки;
  • 300 г грибів;
  • 300 г пекінської капусти;
  • одна головка ріпчастої цибулі;
  • 1 помідор середнього розміру;
  • 150 г твердого сиру;
  • майонез за смаком;
  • сіль, щіпка.

Приготування пекінського і курячого салату

  • Нашаткуйте пекінську капусту.
  • Натерти сир.
  • Печериці наріжте шматочками середнього розміру;
  • Цибулю нарізати кільцями;
  • Помідори наріжте шматочками середнього розміру;
  • Капусту з’єднати з сиром, грибами, цибулею, помідорами, посолити і заправити майонезом.

Великоднє меню. Салат з курячою печінкою і грибами

салат з курячою печінкою і грибами

Інгредієнти для приготування салату з курячою печінкою і грибами

  • 300 курячих печінки;
  • 300 г грибів;
  • 3 картоплини;
  • 3 яйця;
  • 150 г твердого сиру;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • сіль, перець за смаком
  • рослинна олія.

Готуємо салат з курячою печінкою і грибами

  • Вимиту картоплю і моркву відваріть до м'якості.
  • Зваріть яйця.
  • Цибулю наріжте кільцями.
  • Печериці наріжте шматочками.
  • Печериці з печерицями обсмажити на олії;
  • Курячу печінку обсмажити на рослинній олії.

Інгредієнти для салату розкладаємо шарами:

  • Першим шаром йде натерта варена картопля з грибами і цибулею, змащена майонезом;
  • Другим шаром йде терта варена морква, обсмажені печінка і цибуля, змащені майонезом;
  • Третій шар — тертий сир з майонезом;
  • Зверху посипати тертими яйцями.

Читайте також:


Зазначив: ТСН

Previous Зеленський закликав НАТО допомогти звалити Путіна
Next Зеленський згадав про потреби України перед НАТО

No Comment

Leave a reply