Рецепти смачних різдвяних страв – паски, м'ясних страв, салатів до великоднього столу
Традиційно великодній стіл має складатися із 40 страв. Це число визначається кількістю днів Великого посту. Звичайно, зараз стільки страв не готують, головних залишилося три: фарбовані яйця, паски, м'ясні страви, салати теж не завадять.
Паска – найважливіша різдвяна випічка. Щоб воно вийшло смачним, необхідно ретельно дотримуватися рецепту його приготування.
Великоднє меню. Класичний рецепт паски
Інгредієнти для приготування класичного батончика
На торті:
- 0,5 л молока, бажано 3,2%;
- 50 г пресованих «живих» дріжджів;
- 1 столова ложка. л. цукрового піску;
- 100 г пшеничного борошна.
Для тесту:
- 4 яйця;
- 2 жовтки;
- 1 кг пшеничного борошна;
- дві щіпки солі;
- 200 г вершкового масла, бажано 82% жирності;
- 300 г цукрового піску;
- 2 упаковки ванільного цукру;
- 50 г сушеного родзинок;
- 50 г різнокольорових цукатів;
- тертої цедри від одного цитрусового фрукта.
Як приготувати класичний паски в духовці
- Приготуйте тісто. Для цього підігрійте молоко до 35°С. Можна вручну додати в молоко подрібнені дріжджі і перемішати до їх повного розчинення в молоці. У молоко додати 1 ст. л. цукру і 100 г просіяного борошна. Добре перемішуємо тісто і ставимо в тепле місце на півгодини.
- Коли тісто збільшиться в об’ємі вдвічі, додайте решту борошна. Окремо змішайте яйця, жовтки, цукор і сіль, потім акуратно введіть яєчну суміш в готове тісто. Готове тісто має відпочити не менше 1 години.
- Масло добре розм'якшити; можна розігріти їх на водяній бані. Влийте в тісто розтоплене масло.
- У тісто додати зволожений і набряклий родзинки, ванільний пісок, промиті і обсушені цукати, натерту цедру цитрусових.
- Вимішуйте тісто руками, поки воно не стане м’яким і липким, але не липким.
- Заздалегідь підготуйте ємність для тіста, накрийте її паперовим рушником, змоченим в олії. Помістіть тісто в миску і накрийте тонкою тканиною, щоб воно не висихало. Тримайте тісто в теплі, через годину маса збільшиться вдвічі.
- Коли тісто підніметься, вимісити його ще раз. Змоченими в олії руками відокремити кульку від маси, злегка покрутити в руках і покласти на дно форми. Відставте тісто в тепле місце ще на 40 хвилин.
- Поставити пиріг в розігріту до 170 градусів духовку і випікати 30-50 хвилин. Час залежить від діаметра форми, в якій випікається паска. Готовність паски перевіряємо дерев'яною шпажкою.
- Після охолодження прикрасити верх паски кондитерською посипкою.
Великоднє меню. Рецепт м'яса, запеченого в духовці
Інгредієнти для приготування запеченого м'яса:
- 2 кг свинячої вирізки;
- 1 столова ложка солі;
- цибулина часнику середнього розміру;
- три лаврових листа;
- Краще, якщо буде спеціальний набір спецій «До м'яса».
Приготування смаженого м'яса в духовці
- Вирізку рекомендується промити під холодною водою.
- Очистити часник. Деякі з них наріжте тонкими шматочками для перегляду, а решта дрібно наріжте, щоб натерти м’ясо зверху.
- М'ясо добре посолити. Робимо в ньому проколи глибше половини шматка і починаємо підколювати шматочками часнику і лавровим листом.
- М'ясо натерти подрібненим часником і щедро посипати спеціями. Потрібно посипати, щоб воно виглядало в паніровці.
- Перекласти м’ясо у форму для запікання. Форму з м'ясом накрити фольгою і поставити в прохолодне місце на 4 години.
- Запікати м'ясо на нижньому рівні духовки при 180-200 градусах 1,5-2 години, зазвичай без фольги.
- Проткніть м'ясо зубочисткою, щоб визначити готовність. Якщо вийде прозора рідина, значить, готово; якщо з м’яса тече кров, продовжуйте його смажити.
Великоднє меню. Рецепт кручників з сушеними сливами
Інгредієнти для вареників зі сливами
- 500 г свинини;
- 200 г сушених слив;
- 200 г твердого сиру;
- м'ясний бульйон;
- сіль, перець за смаком.
Приготування вареників зі сливами
- Готуємо шматочки свинини як зазвичай.
- Мочені сливи наріжте шматочками.
- Натерти сир.
- На підготовлений биток викласти сливи і сир.
- Загортаємо рулетики. Щоб вони не розгорталися, закріпіть краю зубочистками.
- Помістіть коржі в каструлю і залийте їх бульйоном.
- Помістіть ємність з коржами в духовку на 30-35 хвилин.
Великоднє меню. Лаваш з червоною рибою
Інгредієнти для приготування лавашу з червоною рибою
- один лаваш;
- 180-200 г хорошого вершкового сиру можна замінити іншим;
- 200 г слабосоленої сьомги або філе сьомги;
- овочі – петрушка, коріандр, кріп, все;
- 1 лимон.
Готуємо рулет з лавашем і червоною рибою
- Рибу наріжте шматочками.
- Додайте до нього подрібнену зелень і сир і добре перемішайте. Скропити вичавленим лимонним соком.
- Сир і зелень рівномірно розподіліть по лавашу.
- Згорнути лаваш з рибою і загорнути у фольгу. Поставте рулет в холодильник на 20 хвилин.
- Розріжте рулет на шматочки.
Великоднє меню. Салат з пекінеса і курки
Інгредієнти для приготування салату по-пекінськи з куркою
- 350-400 г курячої грудки;
- 300 г грибів;
- 300 г пекінської капусти;
- одна головка ріпчастої цибулі;
- 1 помідор середнього розміру;
- 150 г твердого сиру;
- майонез за смаком;
- сіль, щіпка.
Приготування пекінського і курячого салату
- Нашаткуйте пекінську капусту.
- Натерти сир.
- Печериці наріжте шматочками середнього розміру;
- Цибулю нарізати кільцями;
- Помідори наріжте шматочками середнього розміру;
- Капусту з’єднати з сиром, грибами, цибулею, помідорами, посолити і заправити майонезом.
Великоднє меню. Салат з курячою печінкою і грибами
Інгредієнти для приготування салату з курячою печінкою і грибами
- 300 курячих печінки;
- 300 г грибів;
- 3 картоплини;
- 3 яйця;
- 150 г твердого сиру;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- сіль, перець за смаком
- рослинна олія.
Готуємо салат з курячою печінкою і грибами
- Вимиту картоплю і моркву відваріть до м'якості.
- Зваріть яйця.
- Цибулю наріжте кільцями.
- Печериці наріжте шматочками.
- Печериці з печерицями обсмажити на олії;
- Курячу печінку обсмажити на рослинній олії.
Інгредієнти для салату розкладаємо шарами:
- Першим шаром йде натерта варена картопля з грибами і цибулею, змащена майонезом;
- Другим шаром йде терта варена морква, обсмажені печінка і цибуля, змащені майонезом;
- Третій шар — тертий сир з майонезом;
- Зверху посипати тертими яйцями.
Читайте також:
Зазначив: ТСН
No Comment