Майже всі продукти, з яких готують традиційний український борщ, подорожчали порівняно з минулим аналогічним періодом року.
З початку січня 2024 року всі овочі «борщового набору» в Україні, крім цибулі та моркви, подорожчали на 20% порівняно з роком раніше.
Про це розповіла начальник відділу маркетингу Львівського оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» Тетяна Попович, пише УНІАН.
За її словами, рекордсменом за подорожчанням протягом року стала картопля, ціна на яку порівняно з початком 2023 року зросла в 3,5 рази, і наразі оптова ціна на цей овоч становить 14-15,5 грн/кг. Водночас буряк і капуста коштують 10-11 грн за кг, що на 20% дорожче минулорічного показника.
Морква сьогодні коштує 10-11 грн за кг, що на 48% дешевше, ніж у січні минулого року. Цибуля також подорожчала більш ніж удвічі порівняно з минулим роком і зараз коштує 11,5-12,5 грн/кг.
Тетяна Попович каже, що такі падіння є результатом надмірних обсягів – перевиробництва моркви та цибулі. Стагнація попиту вплинула і на цінову ситуацію.
За словами експерта, подорожчання деяких овочів пов’язане насамперед з високими витратами на зберігання та транспортування, а також здорожчанням електроенергії для виробників та вартості палива.
«Якщо порівнювати ціни з попереднім тижнем, то ситуація виглядає ще більш стабільною. Навіть у випадку картоплі, яка б’є всі цінові рекорди, подорожчання склало 1,5%, капуста та морква подешевшали на 5%, а ціни на буряк і цибулю залишилися на цьому рівні і знаходяться на рівні останнього тижня грудня – каже експерт.
На її думку, критичного подорожчання варто очікувати лише наприкінці зими. Залежно від виду овочів їх вартість може зрости на 2-7%.
«Однак важливо зазначити, що будь-який прогноз є певним ступенем невизначеності, і поточні ціни можуть змінюватися залежно від ряду змінних обставин. Важливо брати до уваги загальну економічну ситуацію в країні, яка може вплинути на продукти харчування. ціни і погодні фактори », – додав Попович.
Читайте також:
Зазначив: ТСН
Нет комментариев